6 richtlijnen voor een uitstekende video call nettiquette

27/03/2020 Thomas Verlinden

Of je nu zelf de vergadering leidt, of deze alleen bijwoont, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dat is in een online vergadering via Zoom, Skype of elk ander video call programma net zo. Houd hier rekening mee en je zal snel omgedoopt worden tot meester van de online meetings! Wij geven je daarom 6 tips om dat proces te vergemakkelijken!
 

1. Wees select met je uitnodigingen

Ben jij degene die de vergadering tot stand heeft geroepen, dan is het wijs om op voorhand goed na te denken wie er baat bij heeft om erbij te zijn, en wie niet. In een fysieke vergadering kan het wel al eens uit de hand lopen als er veel mensen tegelijk aan het praten zijn of er gewoon veel aanwezigen in de ruimte zijn. Bij een virtuele call ontwikkelt zich dat probleem nóg sneller omdat het vaak niet duidelijk is wie aanstalten maakt om te spreken. Mensen beginnen dus tegelijk te praten, met chaos en luide verwarring tot resultaat.
 
Dit probleem kan je deels verhelpen door slechts de mensen uit te nodigen die effectief bij de vergadering moeten zijn. Een verdere tip is om aan het begin van de vergadering het verloop even kort te schetsen: geef jij eerst een presentatie en komen eventuele opmerkingen of vragen op het einde aan bod? Dan doe je er goed aan dat in het begin te vermelden. Zo beperk je het praten tijdens de meeting.
 
 

2. Een voorstellingsrondje

Ben je de 'host' van een online vergadering, dan is het jouw taak om de vergadering te leiden. Indien de betrokken partijen elkaar nog niet kennen, is het aangeraden om iedereen kort aan elkaar voor te stellen. Als host ben jij daar de uitgelezen persoon voor. Start daarom je vergadering met een kort voorstelrondje en introduceer het thema en de reden van de meeting. Zo is iedereen in 1 keer op de hoogte en zijn de verwachtingen gelijkgesteld.
 

3. Let op jouw achtergrond

Zit je vanuit huis de vergadering te volgen of te geven? Let er dan op dat jouw achtergrond niet afleid. Een blanco muur, of subtiele decoratie is een goede optie. Maar druk behang, een volle boekenkast, schabjes met trofeeën of een verzameling souvenirs oogt niet professioneel en zal alleen maar voor afleiding zorgen wanneer jij aan het woord bent.
 
Tip: ook achtergrondlawaai beperk je best tot een minimum. Laat huisgenoten weten dat je om 15u een video call hebt, zodat ze niet op dat moment beginnen stofzuigen. Zonder je af van katten, honden en kinderen als je denkt dat zij voor jou een afleiding zullen vormen. En zet je geluidsmeldingen voor mail, chat, GSM ook uit. Dat getuigt van respect en zal gewaardeerd worden.
 
 

4. Hallo? Hoor je mij? Ik zie jou niet.. Ben je daar?

Een video call kan soms iets weg hebben van een moderne seance om geesten op te roepen. Als je niet op voorhand hebt nagekeken of je webcam en microfoon werken, verspil je heel veel tijd om dat tijdens de meeting nog in orde te brengen. Bereid je dus ook hier goed voor en test of deze zaken werken vóór het uur van aanvang. Zo scoor je telkens punten voor professionaliteit en technologie bekwaamheid.
 

5. Kijk naar het vogeltje

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.. Jij weet al dat jij de mooiste bent van heel het land. Stop dus met vol bewondering naar jezelf te staren en kijk in de camera. Zo betrek en engageer je je luisteraars pas écht! Is jouw eigen beeld toch te verleidelijk, zoek dan eens uit of je jouw reflectie op de een of andere manier kan verbergen. Plak desnoods een post-it over dat mooie kopje van je. Je kan jezelf later nog uitgebreid bewonderen in de spiegel van je eigen badkamer.
 

6. De kapitein verlaat het schip als laatste

Ben jij de host, dan verlaat je de call ook als laatste. Zo geef je aan iedereen voldoende tijd om nog laatste toevoegingen te doen of opmerkingen te geven en de meeting op eigen tempo te verlaten. Verlaat je als eerste de virtuele kamer, dan getuigt dat van weinig respect en loop je het risico dat er een informele meeting achter jouw rug plaats vindt. Vermijd deze faux-pas en wacht geduldig tot alle passagiers het schip verlaten hebben.
 
Volg je deze 6 tips op, dan ben je ongetwijfeld op het goede pad om een fantastische online meeting te hosten of bij te wonen. Of je nu fan bent van deze virtuele vergaderingen of niet, vergeet zeker ook niet even je outfit van de dag te checken.. 6een gênanter moment dan online te beseffen dat je nog in pyjama achter de computer zit..
 


relatedBlogs

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.

Verdien geld met beauty tutorials

Volg het voordeligste pad naar jouw droomcarrière


relatedCourses

Aannemer, Optimaliseer je Linked-In, Influencer - volgers scoren, Wetgeving gegevensdata GDPR, Accountmanager, Retail E-commerce, Kindervoedingsadviseur, Web-sales crash course, Sales, AfslankingsconsulentblogRelatedAll

previousLabel

Verdien geld met beauty tutorials

nextLabel

6 vragen om jouw ideale studiemethode te bepalen

relatedCourses


Vastgoedbediende

Met de virtual class Vastgoedbediende studeer je middels technologie!

Bedrijfsbeheer

Studeer de cursus Bedrijfsbeheer online in en word veelzijdig Zelfstandig Ondernemer.

Instagram Professioneel

Schrijf je in voor de opleiding Social Media Instagram en start als Content Manager.

Social Media Strategy

Schrijf je in voor de cursus Social Media Marketing en start meteen als Digital Analyst.

Facebook Professioneel

Schrijf je in voor de cursus Facebook Professioneel en word Social Media Manager.

courseMaterial


Schoonheidsspecialiste Professioneel Districos

€999

buyMaterial

Schoonheidsspecialiste Standaard Districos

€820

buyMaterial

Pedicure Standaard Districos

€300

buyMaterial

Pedicure Professioneel Districos

€655

buyMaterial

Pedicure Standaard Anubis

€385

buyMaterial

studyCategories


Administratie & Onthaal

Schoonheidszorgen

Mode & Styling

Management & Bedrijfsvoering

Tekenen & Schilderen

blogTags


ZoomSkypeVideoCallMeetingVergaderingOnlineVirtueelVirtualGesprekWebcamNetiquetteRegelsTips

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0